Talgkliercyste verwijderen

Er zijn verschillende soorten cysten. Van de meeste cysten heeft men nooit last, ze worden vaak niet opgemerkt. Er zijn ook cysten die wel zichtbaar zijn en problemen kunnen veroorzaken. Een talgkliercyste is een cyste die regelmatig voorkomt. In zeldzame gevallen kan deze uitgroeien tot een zichtbare, soms pijnlijke cyste. Een talgkliercyste noemt men ook wel een atheroomcyste.

Wat is een talgkliercyste?

Talg is een vet, een natuurlijk smeermiddel, dat noodzakelijk is om de huid soepel te houden. De talg wordt verspreid door de talgklier, mensen hebben vele duizenden talgklieren. Over het hele menselijk lichaam zijn duizendentalgklieren aanwezig. Alleen onder de voeten en op de handpalmen zitten geen talgklieren.

Een talgklier kan verstopt raken, waarna er een kleine ophoping talg ontstaat. En, als de ophoping toeneemt, is er op een gegeven moment sprake van een problematische talgkliercyste.

Een talgkliercyste wordt door mensen vaak verward met een moedervlek of kanker. Een moedervlek is onschuldig, een cyste en kanker absoluut niet. Doe er dus nooit te makkelijk over, het is beter om naar de huisarts te gaan bij twijfel.

TIJDELIJKE ACTIE! Download het gratis E-book om vandaag nog van je puisten af te komen! Klik hier of op de afbeelding.

Zelf een cyste verwijderen

Zoals bij alle cysten, is het ook bij een talgkliercyste niet raadzaam om deze zelf te verwijderen. Dit soort cyste zitten in een soort zakje, waar ze gedurende een lange tijd zijn gegroeid. In het zakje zit erg veel vuiligheid. Als het zakje tijdens het verwijderen openbarst en de vuiligheid in contact komt met bloed, kunnen er ernstige infecties ontstaan. Er is een groot risico op bloedvergiftiging. Het is dus absoluut geen goed idee om een talgkliercyste zelf te verwijderen. Ga naar de huisarts om deze cyste te laten verwijderen. In veel gevallen zal de huisarts er zelf niets mee doen. Veelal krijgt iemand met een lastige of grote cyste een doorverwijzing naar een dermatoloog. Na het verwijderen van een cyste krijgen patiënten een antibioticakuur, om het risico op bloedvergiftiging en infecties uit te sluiten.

Kenmerken van een talgcyste

Een talgcyste kan op allerlei plekken ontstaan maar komt het meest voor op het gezicht, de nek, de schedel en de rug. Een talgkliercyste wordt soms verward met kanker. Als een mogelijke talgcyste aan de volgende criteria voldoet, kan het kanker zijn.

  • Als de doorsnee meer dan vijf centimeter is
  • Na verwijdering weer terugkomt
  • Indien er tekenen zijn van een infectie

Talgkliercyste bij een hond

Ook honden kunnen een talgkliercyste krijgen. Met name oudere honden kunnen last krijgen van cysten. Een harde bult bij een hond is vaak een cyste, maar kan ook een kankergezwel zijn. Het spreekt voor zich dat je zo snel mogelijk naar de dierenarts gaat als je een dergelijke bult opmerkt bij je hond.

4.8/5 - (9 stemmen)