Steenpuist uitknijpen

Iedereen heeft wel eens een steenpuist. Dit soort puisten komen veel voor. In de meeste gevallen merk je er amper wat van. Een steenpuist zit vaak diep onder de huid en is dus ook niet zomaar te verwijderen. Zelf een steenpuist uitknijpen heeft vaak ten gevolgen dat er een groot litteken achterblijft, daarnaast is er een risico op infecties en bloedvergiftiging. De medische naam van deze puist is ‘furunkel’.

Zelf een steenpuist uitknijpen

Een steenpuist kan behoorlijk groot worden, zeker vergeleken met een gewone puist. Sommige worden zo groot als een talgkliercyste en in zeldzame gevallen nog groter. Vaak zijn dit soort puisten zo hard als steen, daar hebben ze ook hun naam aan te danken. Dit soort puisten zijn mede daarom pijnlijk. De inhoud kan zo hard zijn als steen maar bevat soms veel pus. Ze komen vaak op de meest ongemakkelijke plaatsen voor, een lies, de bilnaad, op de rug of op het voorhoofd.

Zelf een steenpuist verwijderen? Dat is geen aanrader. Vaak zitten ze onder meerdere huidlagen, indien een steenpuist echt te groot en/of pijnlijk is, moet je ermee naar de huisarts, die je in veel gevallen doorverwijst naar een dermatoloog.

Steenpuist behandelen en voorkomen

Dit soort puisten zijn moeilijk te voorkomen. In eerste instantie merk je er weinig van omdat ze diep onder de huid zitten en nog geen pijn doen. Als je merkt dat je last hebt van dit soort puisten, kan je er wel een aantal dingen aan doen.

Antibacteriële zeep
Door antibacteriële zeep te gebruiken gaan bacteriën op de huid dood. Als je de puist meerdere malen per dag schoonmaakt met dit soort zeep, zal de puist minder snel naar de oppervlakte komen.

Gebruik een warm kompres
Een warm kompres verlicht de pijn een beetje. Soms is het duidelijk dat een steenpuist naar de opperhuid zal doorgroeien en het is dan wenselijk dat de puist dat zo snel mogelijk doet en niet meer tijd heeft om te groeien. Een warm kompres kan het probleem bespoedigen.

Trekzalf
Trekzalf bevat ichthammol. Deze zalf werkt als een kompres, de puist zal sneller naar de oppervlakte groeien en opent de poriën in de huid open, waardoor de huid zachter wordt. Het gevolg is dat de puist makkelijker naar de oppervlakte komt. Vroeger had trekzalf de naam teerzalf, de zalf ziet er namelijk uit als teer. Smeer de zalf voorzichtig op en om de plek waar de puist zich bevindt.

Steenpuist uitknijpen filmpje

Sommige mensen vinden het fascinerend om te zien hoe puisten en cysten worden verwijderd. De meeste mensen krijgen er spontane braakneigingen van. Indien je wilt zien hoe een grote steenpuist, die met name uit pus bestaat wordt verwijderd, kan je het filmpje hieronder bekijken. De vloeistof die men met een injectienaald toedient, is waterstofperoxide, wat er voor zorgt dat de puist makkelijker en in zijn geheel verwijderd kan worden.

4.8/5 - (13 stemmen)

1 gedachte over “Steenpuist uitknijpen”

Reacties zijn gesloten.