Rosacea behandelen

Rosacea heeft niets met puisten te maken. Mensen verwarren deze huidaandoening vaak met acne en couperose, omdat het er soms enigszins hetzelfde uitziet.

Wat is rosacea?

rosacea behandelen cremeRosacea is een huidziekte, die gelukkig niet besmettelijk is, maar wel chronisch. Het gaat dus niet over en komt vaak voor bij vrouwen van rond de 30 jaar en ouder. Gelukkig is geen schadelijke aandoening en zijn er verschillende manieren om de bultjes en roodheid te maskeren. Zo is er onder andere een rosacea creme, waardoor de roodheid en bultjes bijna of helemaal niet zichtbaar zijn. Als je het hebt, ben je niet de enige! Het is een veel voorkomende dermatologische aandoening.

Het is niet mogelijk om deze aandoening voorgoed te verhelpen maar er zijn wel verschillende manieren om ervoor te zorgen dat het niet zichtbaar is. Over het algemeen komt het alleen voor bij mensen met een blanke huid. Het verschijnt vaak op de wangen en de neus. Het is nog niet duidelijk hoe deze huidaandoening ontstaat. UV licht en andere warmtebronnen kunnen de symptomen erger maken. Gelukkig is het niet besmettelijk.

Er zijn een aantal kenmerken waaraan je deze huidaandoening kan herkennen.

 • De huid is erg rood
 • couperose, kleine bloedvaatjes zijn zichtbaar
 • Er zijn bultjes en puskopjes zichtbaar

Zo kan je Rosacea behandelen

Voor de meeste huidaandoeningen is er een oplossing. Soms gaan ze zelf voorbij, zoals dat met de meeste vormen van acne het geval is. In andere gevallen zijn er middelen te gebruiken waardoor een huidaandoening helemaal verdwijnt. Helaas verdwijnt rosacea niet vanzelf en zijn er ook geen middelen of behandelingen waardoor de aandoening voorgoed verdwijnt. Wel zijn er verschillende manieren om rosacea te behandelen. Je hebt dan minder of geen last van een rode huid, eventuele zichtbare kleine bloedvaatjes zijn minder of niet langer zichtbaar, en bultjes zullen dan ook afnemen of tijdelijk verdwijnen.

 • Antibiotica kan helpen, het heeft een ontstekingsremmende werking, waardoor de puskopjes kunnen verdwijnen.
 • De middelen doxycycline, minocycline of tetracycline hydrochloride kunnen worden voorgeschreven.
  Een behandeling met deze middelen kan zeer efficiënt zijn, na enkele maanden kan tot 90% van de bultjes en rode huid afnemen.
  Echter, als men deze behandeling staakt, kunnen de verschijnselen binnen een half jaar terugkomen.
 • Metronidazol creme, staat ook bekend als rosacea creme. Het kan enorm helpen, aangezien het rosacea camoufleert en tegelijkertijd behandeld.
  Rosacea creme is het beste middel dat je kan inzetten als je niet naar de huisarts wilt, dit middel is vrij verkrijgbaar.

Er zijn andere middelen die echt kunnen helpen, ga hiervoor naar je huisarts, deze kan je verder verwijzen naar een dermatoloog. Ook kan een schoonheidsspecialist uitkomst bieden. Er zijn schoonheidsspecialisten die zich hebben gespecialiseerd in rosacea behandelingen. Veelal voegen ze meerdere technieken samen, ze gebruiken een laser tegen couperose en zetten een speciale zachte peeling in, waardoor de roodheid afneemt. Daarnaast maken ze vaak gebruik van metronidazol creme en soortgelijke producten.

4.7/5 - (3 stemmen)