Puisten uitknijpen

Puisten, niemand zit erop te wachten. Ze kunnen bij iedereen voorkomen. Ze discrimineren niet, iedereen kan ze krijgen. Maar niemand wilt ze. De vraag is, hoe kan je puisten verwijderen of in elk geval voorkomen dat ze ontstaan? Er is veel dat je kan doen om ze te voorkomen en gelukkig is het vaak ook mogelijk om ze te verwijderen op een verantwoorde manier.

Wat zijn puisten eigenlijk?

puistenPuisten ontstaan door een afwijking in de huid. Ze ontstaan door kleine verstoppingen en/of ontstekingen in de talgklier. Er zijn verschillende soorten puisten, helaas zijn ze niet altijd te voorkomen en ook niet in alle gevallen te verwijderen. Er zijn vele verschillende soorten puisten. Acne komt het meeste voor, met name bij jongeren tijdens de pubertijd. Tegenwoordig zijn er uitstekende behandelingen voor acne, zo zijn er verschillende soorten zalf te koop om acne te behandelen. Een huisarts of dermatoloog kan sterkere middelen voorschrijven als er sprake is van extreme acne.

Een steenpuist is, zoals het woord al zegt, ook een puist. Bijna iedereen heeft wel eens een steenpuist. Dit soort puisten kunnen erg pijnlijk zijn en op de vreemdste plekken verschijnen. In het oor, in de neus of op de rug. Meestal verdwijnt een steenpuist vanzelf maar in zeldzame gevallen dringt een steenpuist door de opperhuid. Het is ten zeerste af te raden om een steenpuist uit te knijpen of zelf te verwijderen. Het kan een grote wond achterlaten, die geïnfecteerd raakt, wat littekens en bloedvergiftiging ten gevolge kan hebben.

Een talgkliercyste kan een grote puist opleveren, die verwijderd moet worden door een huisarts of dermatoloog. In extreme gevallen met een talgkliercyste operatief verwijderd worden. Er zijn mensen die al tientallen jaren rondlopen met een talgkliercyste en deze zelfs een naam hebben gegeven.

Er zijn ook huidaandoeningen die worden aangezien voor puisten maar dat helemaal niet zijn. Een gerstekorrel is bijvoorbeeld geen puist.

Rosacea ziet er soms uit als acne, maar is ook geen puist. Deze huidaandoening komt ook veel voor en gelukkig kan een schoonheidsspecialist of dermatoloog er veel aan doen. Ook zijn er manieren om rosacea te verbergen met make-up en andere middelen.

Onderhuidse puist is vaak een steenpuist

Een onderhuidse puist? Alle puisten zijn onderhuids, totdat ze worden verwijderd. Soms zitten ze onder een diepere huidlaag. Zo is de steenpuist vaak een erg grote puist. Een steenpuist kan erg diep onder de huid zitten en groeit meestal niet eens naar de opperhuid. In veel gevallen verdwijnt een steenpuist vanzelf, zolang je er niet in gaat knijpen. Omdat het een grote puist betreft, die in korte tijd vrij veel ruimte inneemt onder de huid, kan een onderhuidse puist pijnlijke zijn. Met een grote onderhuidse puist die veel pijn doet is, is het raadzaam om even langs de huisarts te gaan.

Puisten op vreemde plekken zelf verwijderen

Op de een of andere manier verschijnen ze vaak op de meest ongewenste plekken en ook op de meest onhandige momenten. Je hebt een date en plotseling zie je dat er een puspuist op je neus zit. Uitknijpen is geen optie, want dan wordt je neus zo rood als die van een clown. Voorzichtig weghalen met een pincet of andere hulpmiddelen kan wel helpen, maar vaak is het dan toch nog zichtbaar. Het enige wat je op een dergelijk moment kan doen, is make up gebruiken, of je date afzeggen. Een puist in de neus of in een oor, komt erg veel voor. Dit soort puisten vallen niet direct op maar kunnen soms pijnlijk zijn.

 

4.5/5 - (11 stemmen)