Gerstekorrel

Een gerstekorrel is een bultje dat op een puist lijkt. Vaak worden gerstekorrels aangezien voor acne. Het is echter geen puist. Soms zitten er meerdere gerstekorrels op dezelfde plek. Een gerstekorrel gaat vaak vanzelf weg maar in sommige gevallen niet. Het is niet raadzaam om een gerstekorrel zelf te verwijderen. Uitknijpen is zeker geen aanrader, een gerstekorrel is hard van binnen en niet te verwijderen door erin te knijpen. Een andere benaming voor een gerstekorrels is milia, of in enkelvoud milium.

Wat is een gerstekorrel?

gerstekorrel bij babyDe huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Op een ieder moment sterven huidcellen en worden er nieuwe aangemaakt. Dode huidcellen worden gewoonlijk afgestoten door het lichaam, maar kunnen tijdens dat proces de poriën blokkeren. Talgklieren zijn soms niet in staat om deze dode huidcellen zelf af te voeren. Er ontstaat een ophoping van keratine en huidschilfers. Dat is geen probleem, maar als de huid dichtgroeit over een ophoping van keratine en huidschilfers, ontstaat er een bultje. Vaak zitten dergelijke bultjes dicht bij elkaar, er zijn dan meerdere gerstekorrels.

Met name op het gezicht, rond de oogleden en op de neus komen gerstekorrels regelmatig voor. In eerste instantie is een degelijk bultje zacht, maar na enige tijd worden de huidschilfers en keratine hard. Het bultje voelt dan erg hard aan, alsof er een stukje bod in vastzit. Het is niet handig om een gerstekorrel zelf te verwijderen, er is een grote kans op zichtbare littekens als men dat probeert.

Soorten gerstekorrels

Primaire milia
Er zijn verschillende soorten gerstekorrels. Bij kinderen, met name baby’s, is er vaak sprake van primaire milia. Ook volwassenen kunnen last krijgen van primaire milia. In de meeste gevallen verdwijnen ze vanzelf weer na enkele weken. Is dat niet het geval, het is dan een goed idee om advies in te winnen bij de huisarts.

Secundaire milia
Als je te lang in de zon hebt gelegen of op een andere manier brandwonden hebt opgelopen, kan secundaire milia optreden. De huid geneest zichzelf maar tijdens het genezingsproces kunnen er gerstekorrels ontstaan.

Er zijn echter nog veel meer soorten gerstekorrels. Zo zijn er traumatische, juveniele, eruptive en zelfs gerstenkorrels die door medicatie en zalfjes ontstaan. Het gebruik van het middel corticosteroïde kan bijvoorbeeld milia veroorzaken. De behandeling is in vrijwel alle gevallen hetzelfde. Als de gerstekorrel binnen een aantal weken niet verdwijnt, is het raadzaam om een arts op te zoeken. In veel gevallen verwijst een arts je dan door naar een dermatoloog, die ze verwijderd.

Gerstekorrels zelf verwijderen

Het is niet raadzaam om een gerstekorrel zelf te verwijderen. Als een gerstekorrel na enkele weken nog niet is verdwenen, is het verstandig om een huisarts of dermatoloog op te zoeken. Een gespecialiseerde schoonheidsspecialist kan gerstekorrels ook verwijderen. Een gerstekorrel zelf verwijderen is pijnlijk, daarnaast is er een risico op ontstekingen en blijvende littekens. In de video hieronder kan je zien hoe gerstekorrels worden verwijderd door een arts. Begin hier zelf nooit aan.