Gerstekorrel

Wat zijn gerstekorrels?

Gerstekorrels zijn witte bultjes in je gezicht. Deze witte bultjes zijn behoorlijk hardnekkig, want ze kunnen lang blijven zitten. Meestal gaan ze vanzelf weer weg, maar soms hebben ze daarbij wat hulp van jou nodig. In dit artikel zullen we uitleggen hoe gerstekorrels ontstaan en wat je eraan kan doen om ze te voorkomen en te behandelen.

TIJDELIJKE ACTIE! Download het gratis E-book om vandaag nog van je puisten af te komen! Klik hier of op de afbeelding.

Hoe ontstaan gerstekorrels? 

Gerstekorrels ontstaan doordat dode huidcellen de huid niet kunnen verlaten. Deze dode huidcellen hopen zich op en vormen een gerstekorrel. Een gerstekorrel kan op alle leeftijden voor komen en hangt niet samen met een bepaald huidtype. Je vindt deze hardnekkige bultjes het vaakst rondom de ogen en op de wangen. Een gerstekorrel wordt regelmatig aangezien voor een puist met een witte kop, maar je zal zien dat een gerstekorrel zich niet laat uitknijpen. Blijf dus ook niet knijpen totdat er iets uitkomt, daar kan je namelijk flink je huid door beschadigen!

Beter voorkomen dan..

.. genezen! Een goede huidverzorging kan het ophopen van dode huidcellen (en daarmee het ontstaan van gerstekorrels) voorkomen. Zorg er daarom voor dat je dagelijks je gezicht reinigt, ook als je geen make-up draagt. Je zal zien dat er altijd wat vuil van je gezicht af komt. Gebruik hiervoor een milde reiniger, om te voorkomen dat de huid op je gezicht geïrriteerd raakt.

Om ervoor te zorgen dat de dode huidcellen allemaal van je huid worden verwijderd, is het aan te raden om een exfoliant met BHA te gebruiken. BHA staat voor beta hydroxy acid, wat ook wel bekend staat als salicylzuur. De meeste mensen denken bij het verwijderen van dode huidcellen al snel aan het gebruik van een (grove) scrub, maar dit wordt juist afgeraden. Door het gebruik van een scrub loop je het risico dat je je huid beschadigt, omdat dit een te grof product is. Producten met BHA verwijderen je dode huidcellen op een milde wijze, waardoor jij achterblijft met een zacht huidje! Als je op zoek gaat naar een exfoliant waar BHA in zit, is het van belang om te letten op de pH waarde. Het best is om op zoek te gaan naar een exfoliant met een pH waarde tussen de 3 en 4. Let op! Als je zwanger bent wordt het afgeraden om een exfoliant te gebruiken met een hoge dosering BHA. Je kan dan beter een iets mildere exfoliant gebruiken, dat is de AHA.

Soorten gerstekorrels

Primaire milia
Er zijn verschillende soorten gerstekorrels. Bij kinderen, met name baby’s, is er vaak sprake van primaire milia. Ook volwassenen kunnen last krijgen van primaire milia. In de meeste gevallen verdwijnen ze vanzelf weer na enkele weken. Is dat niet het geval, het is dan een goed idee om advies in te winnen bij de huisarts.

Secundaire milia
Als je te lang in de zon hebt gelegen of op een andere manier brandwonden hebt opgelopen, kan secundaire milia optreden. De huid geneest zichzelf maar tijdens het genezingsproces kunnen er gerstekorrels ontstaan.

Er zijn echter nog veel meer soorten gerstekorrels. Zo zijn er traumatische, juveniele, eruptive en zelfs gerstenkorrels die door medicatie en zalfjes ontstaan. Het gebruik van het middel corticosteroïde kan bijvoorbeeld milia veroorzaken. De behandeling is in vrijwel alle gevallen hetzelfde. Als de gerstekorrel binnen een aantal weken niet verdwijnt, is het raadzaam om een arts op te zoeken. In veel gevallen verwijst een arts je dan door naar een dermatoloog, die ze verwijderd.

Als voorkomen niet gelukt is

Dan zal er toch genezen moeten worden! Tenzij je graag met je gerstekorrels rond blijft lopen natuurlijk. Voor nu gaan we er even vanuit dat je er vanaf wilt, dat lijkt me de reden dat je dit artikel leest. Allereerst: niet knijpen! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar behandel een gerstekorrel niet alsof het een puist is. 

Gerstekorrel laten verwijderen

Als je een gerstekorrel hebt en je verzorgt je huid nog niet zoals hierboven beschreven, dan is het aan te raden om hiermee te starten. Mocht de gerstekorrel na een aantal weken nou nog niet verdwenen zijn, dan is het aan te raden om een afspraak te maken met een schoonheidsspecialist of een huidtherapeut. Zij prikken de gerstekorrel voorzichtig met een naaldje in. In dit filmpje van onze favoriete dokter, dr Pimple Popper, zie je hoe het verwijderen van een gerstekorrel in zijn werk gaat:

De kosten voor het verwijderen van een gerstekorrel

De kosten voor het verwijderen van een gerstekorrel bij een schoonheidsspecialist zijn vaak afhankelijk van de hoeveelheid gerstekorrels die je hebt. Je moet rekening houden met een bedrag van 20 tot 30 euro voor het verwijderen van meerdere gerstekorrels.

Via een huidtherapeut kan dit vaak goedkoper. Zij zijn aangesloten bij zorgverzekeringsmaatschappijen en kunnen het verwijderen van gerstekorrels bij je zorgverzekering declareren. In je zorgverzekering polis staat of je verzekerd bent voor huidbehandelingen. 

Zelf een gerstekorrel verwijderen

Wil je toch graag zelf de gerstekorrel verwijderen? Zorg er dan voor dat je altijd gebruik maakt van steriele producten. Alvorens je aan de slag gaat met het verwijderen van de gerstekorrel, kan je het best je huid nat maken met een (uiteraard schone) warme washand. 

Maak daarna de gerstekorrel en de plek hieromheen goed schoon. Pak een watje en dep deze in warm water, wrijf deze over je gerstekorrel. Gebruik voor elke gerstekorrel een nieuw schoon watje. 

Voor het verwijderen van de gerstekorrel gebruik je een steriele naald, om infecties te voorkomen. Steek deze naald door de bovenkant van de gerstekorrel heen en prik door totdat je door de bovenste huidlaag bent. Pak dan een schoon watje om de gerstekorrel mee te verwijderen. Houdt de plek waar je gerstekorrel zat goed schoon. 

 

4.5/5 - (4 stemmen)

1 gedachte over “Gerstekorrel”

Reacties zijn gesloten.