Alles over acne

Meer weten over Acne en hoe er vanaf te komen? Lees er hier alles over.

Iedereen krijgt vroeg of laat wel eens te maken met acne. Heb je er tijdens je puberteit geen last van gehad? Grote kans dat je door een hormoonschommeling (zoals tijdens een zwangerschap) nog last krijgt van acne.

Acne is eigenlijk een verzamelnaam voor diverse huidproblemen; puistjes, mee-eters, rode bultjes en onderhuidse ontstekingen. Acne ontstaat door een verhoogde talgproductie en een verhoogde verhoorning. De talgklieren worden verstopt door de verdikte talg, die zich ophoopt. De poriën raken verstopt en hierdoor krijg je zichtbare bultjes. 

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten acne en de behandeling hiervan. 

Acne op rug

De rug is één van de plekken waar acne regelmatig voorkomt. In principe is de oorzaak van acne op je rug hetzelfde als acne op het gezicht, maar je rug krijgt nog iets meer te verduren. Je zweet namelijk meer op je rug en daarnaast is het lastig om je rug goed schoon te houden. Tijdens het inzepen kom je vaak lastig bij alle plekken op je rug. De shampoo en conditioner resten die hierdoor achterblijven op je rug, kunnen de poriën blokkeren. Zorg er daarom voor dat je je rug goed afspoelt nadat je haren gewassen zijn. Wij raden aan om hiervoor een rugborstel te gebruiken, zoals deze.

Deze rugborstel zorgt ervoor dat je alle plekken op je rug goed kan reinigen en tevens verwijdert het direct dode huidcellen, door de silicone haartjes die erop zitten. Smeer je na het douchen lekker in met de bodylotion van Paula’s choice, waar salicylzuur in verwerkt zit. Deze crème maakt je huid zachter, werkt ontstekingsremmend en voorkomt rode bultjes. Kom je er zelf niet bij? Vraag dan je partner/medebewoner om je even in te smeren. 

Naast dat je ervoor moet zorgen dat je je rug goed reinigt, is het ook van belang dat je schone kleding draagt en je beddengoed regelmatig verschoont. 

Acne op kin/kaaklijn

Acne rondom de mond, kin of kaaklijn is meestal hormonale acne. Androgene hormonen stimuleren de productie van talg, waardoor acne ontstaat. Androgenen zijn mannelijke hormonen en hoewel de naam anders doet vermoeden, komen deze hormonen zowel voor bij mannen als bij vrouwen. De meest bekende androgeen is testosteron. Het aanpakken van de hormonale acne kan dus door het verminderen van het testosteron gehalte. Hierop is voeding van grote invloed. Als je minder vetten, bewerkte granen, vlees en geraffineerde suikers eet en meer groenten, fruit, vis, vezels en antioxidanten, zal je zien dat je huid al een stuk beter wordt. Groenten, fruit, vis, vezels en antioxidanten verminderen namelijk het testosteron gehalte. Ook het gebruik van vitaminesupplementen kunnen hierbij helpen.  

In de orthica GLA en EPA zit omega-3 en omega-6. Een disbalans tussen omega-3 en omega-6 kan ervoor zorgen dat acne ontstaat. In de Westerse cultuur hebben we vaak een tekort aan omega-3 en een overschot van omega-6, door onze voeding. Een goede balans tussen omega-3 en omega-6 kan onzuiverheden en ontstekingen doen afnemen. Daarom is het effectief om deze supplementen te slikken. 

De hormonale acne kan zich ook verspreiden naar andere delen van je gezicht/lichaam, maar het start vaak rondom je mond. Dus heb je acne, maar niet rondom de mond? Dan is de kans klein dat er sprake is van hormonale acne. 

Acne op voorhoofd

Acne op het voorhoofd (de T-zone) komt voornamelijk voor bij pubers. Jongens krijgen hier vaker mee te maken dan meisjes. Het is van belang om je gezicht goed te reinigen en verzorgen. Dit zorgt er niet voor dat je acne als sneeuw voor de zon verdwijnt, want het is immers een hormonale kwestie. Maar je kan hiermee wel voorkomen dat het erger wordt. Gebruik in de ochtend en avond een milde gezichtsreiniger, zoals deze van Paula’s choice. Deze is geschikt voor alle huidtypen, geeft je een super fris gevoel en vermindert mee-eters en puistjes. Daarnaast is het van belang om de dode huidcellen te verwijderen, dit doe je door te exfoliëren. Je kan hiervoor het best een product gebruiken met BHA (salicylzuur), zoals deze.

Gebruik deze eenmaal per dag door een paar druppels op een watje te doen en over je gezicht te verdelen. Zorg er hierbij wel voor dat je een schoon watje gebruikt, anders loop je het risico dat je bacteriën over je gezicht verspreidt.

Ben je geen puber, maar heb je wel last van acne op je voorhoofd? Grote kans dat het veroorzaakt wordt door stress of problemen met je spijsvertering. Zorg er dus voor dat je ontstresst; ga op tijd naar bed en sta op tijd weer op, mediteer en sport dagelijks een halfuurtje (bij voorkeur in de buitenlucht). Daarnaast is het van belang dat je gezond eet en goed op je eten kauwt. Dit is goed voor je spijsvertering. Om je spijsvertering te ondersteunen, raden we je aan om probiotica te slikken. Het beste probioticum is toch wel die van Solgar 

In deze probioticum zitten namelijk maar liefst 5 miljard bacteriën, die je darmen ondersteunen. Een aantal weken tweemaal per dag slikken en je voelt je als herboren! Een goede spijsvertering voorkomt namelijk niet alleen acne, maar zorgt er ook voor dat je veel energieker bent. 

Rate this post

1 gedachte over “Alles over acne”

Reacties zijn gesloten.