Acne op het gezicht

Last van Acne op het gezicht? Eva geeft jou alle tips om er vanaf te komen.

Iedereen krijgt vroeg of laat wel eens te maken met acne. Heb je er tijdens je puberteit geen last van gehad? Grote kans dat je door een hormoonschommeling (zoals tijdens een zwangerschap) nog last krijgt van acne.

Acne is eigenlijk een verzamelnaam voor diverse huidproblemen; puistjes, mee-eters, rode bultjes en onderhuidse ontstekingen. Acne ontstaat door een verhoogde talgproductie en een verhoogde verhoorning. De talgklieren worden verstopt door de verdikte talg, die zich ophoopt. De poriën raken verstopt en hierdoor krijg je zichtbare bultjes. 

Er zijn verschillende vormen acne. Hieronder zullen we de meest bekende vormen van acne beschrijven:

  • Acne vulgaris: deze acne komt het vaakst voor, en wordt ook wel ‘gewone acne’ genoemd. Je kan deze acne in een beperkte, gemiddelde of ernstige mate hebben.
  • Acne conglobata: vooral mannen hebben last van acne conglobata. Deze vorm van acne blijft vaak nog na het 20e levensjaar aanwezig. De acne is vaak ernstiger op het lichaam dan in het gezicht. Je kan deze vorm van acne herkennen aan grote onderhuidse knobbels en met pus gevulde abcessen. Het ontstaan van littekenvorming is bij deze vorm van acne het grootst. 
  • Acne inversa: deze vorm van acne komt vaak voor op ongewone plekken, zoals in de liezen, op de billen en in de oksels. Vaak komt deze vorm van acne na het 20e levensjaar voor. 

Acne op kin/kaaklijn

Oorzaak en behandeling acne op de kin en kaaklijn

Acne rondom de mond, kin of kaaklijn is meestal hormonale acne. Androgene hormonen stimuleren de productie van talg, waardoor acne ontstaat. Androgenen zijn mannelijke hormonen en hoewel de naam anders doet vermoeden, komen deze hormonen zowel voor bij mannen als bij vrouwen. De meest bekende androgeen is testosteron. Het aanpakken van de hormonale acne kan dus door het verminderen van het testosteron gehalte. Hierop is voeding van grote invloed. Als je minder vetten, bewerkte granen, vlees en geraffineerde suikers eet en meer groenten, fruit, vis, vezels en antioxidanten, zal je zien dat je huid al een stuk beter wordt. Groenten, fruit, vis, vezels en antioxidanten verminderen namelijk het testosteron gehalte. Ook het gebruik van deze vitaminesupplementen kunnen hierbij helpen.  

In de orthica GLA en EPA zit omega-3 en omega-6. Een disbalans tussen omega-3 en omega-6 kan ervoor zorgen dat acne ontstaat. In de Westerse cultuur hebben we vaak een tekort aan omega-3 en een overschot van omega-6, door onze voeding. Een goede balans tussen omega-3 en omega-6 kan onzuiverheden en ontstekingen doen afnemen. Daarom is het effectief om deze supplementen te slikken. 

De hormonale acne kan zich ook verspreiden naar andere delen van je gezicht/lichaam, maar het start vaak rondom je mond. Dus heb je acne, maar niet rondom de mond? Dan is de kans klein dat er sprake is van hormonale acne. 

Acne op voorhoofd

Oorzaak en behandeling acne op voorhoofd

Acne op het voorhoofd (de T-zone) komt voornamelijk voor bij pubers. Jongens krijgen hier vaker mee te maken dan meisjes. Het is van belang om je gezicht goed te reinigen en verzorgen. Dit zorgt er niet voor dat je acne als sneeuw voor de zon verdwijnt, want het is immers een hormonale kwestie. Maar je kan hiermee wel voorkomen dat het erger wordt. Gebruik in de ochtend en avond een milde gezichtsreiniger, zoals deze van Paula’s choice. Deze is geschikt voor alle huidtypen, geeft je een super fris gevoel en vermindert mee-eters en puistjes. Daarnaast is het van belang om de dode huidcellen te verwijderen, dit doe je door te exfoliëren. Je kan hiervoor het best een product gebruiken met BHA (salicylzuur), ook weer van Paula’s choice.

Gebruik deze eenmaal per dag door een paar druppels op een watje te doen en over je gezicht te verdelen. Zorg er hierbij wel voor dat je een schoon watje gebruikt, anders loop je het risico dat je bacteriën over je gezicht verspreidt.

Ben je geen puber, maar heb je wel last van acne op je voorhoofd? Grote kans dat het veroorzaakt wordt door stress of problemen met je spijsvertering. Zorg er dus voor dat je ontstresst; ga op tijd naar bed en sta op tijd weer op, mediteer en sport dagelijks een halfuurtje (bij voorkeur in de buitenlucht). Daarnaast is het van belang dat je gezond eet en goed op je eten kauwt. Dit is goed voor je spijsvertering. Om je spijsvertering te ondersteunen, raden we je aan om probiotica te slikken. Het beste probioticum is toch wel deze van Solgar.

In deze probioticum zitten namelijk maar liefst 5 miljard bacteriën, die je darmen ondersteunen. Een aantal weken tweemaal per dag slikken en je voelt je als herboren! Een goede spijsvertering voorkomt namelijk niet alleen acne, maar zorgt er ook voor dat je veel energieker bent.  

Littekens na acne op het gezicht

Als acne ontstoken is geweest, is de kans groot dat er na genezing van de acne littekens ontstaan. Vaak zijn deze littekens heftiger, als de acne laat of verkeerd behandeld is. In de volgende video legt Delia uit welke vormen van littekens er bestaan en wat je eraan kan doen om ze te voorkomen/behandelen.

 

Delia legt in haar video uit dat de één sneller herstelt van acne dan de ander. Sommigen krijgen na het hebben van acne standaard een litteken. Dit is vaak genetisch aangelegd. 

Er zijn 4 soorten littekens:

  1. Rode vlekjes
  2. Donkere vlekjes/pigmentvlekjes
  3. Littekens met weefselverlies
  4. Littekens met weefseltoename

Rode vlekjes en pigmentvlekken zijn de meest voorkomende.  Rode vlekjes ontstaan als de bovenste huidlaag geschaad wordt, dat gaat vaak samen met pukkel vorming. Het duurt gemiddeld 3 tot 9 maanden voordat het rode vlekje vanzelf weer verdwijnt. 

Een donker vlekje is vaak hyperpigmentatie. De getinte huid wordt niet snel rood, maar schiet snel door naar pigmentatie, omdat er meer pigmentcellen in deze huid zitten. Stel dat je heel licht bent en wel donkere vlekjes krijgt, dan is de kans groot dat je zonbeschadiging hebt gehad, hierdoor ontstaat hyperpigmentatie. Bruine vlekjes blijven soms tot 3 jaar lang zitten, als je er niets aan doet. 

Littekens met weefselverlies zijn te herkennen aan de putjes in het gezicht, vaak op de wangen. De huid is zo getraumatiseerd/aangetast van de ontsteking door acne, dat hij niet meer goed weet hoe hij zich moet herstellen. Als er te weinig collageen en elastine in de huid aanwezig is, duurt het nog langer voordat de wond kan herstellen. 

Littekens met weefseltoename worden ook wel hypertrofische littekens genoemd. Dit zijn littekens waarbij het weefsel zich zodanig gaat ontwikkelen dat er een soort klont vormt. Storing in de huid waarbij je teveel weefsel aanmaakt, vormt een klont; meerdere ontstekingen gaan zich samenvoegen, waardoor weefsel zich ophoopt. 

Hoe voorkom je littekenvorming?

Het is heel erg belangrijk om niet aan de acne te zitten. We zijn geneigd om een pukkel uit te drukken, als er een witte kop op zit. Hij is immers heel rijp. Echter, als je een pukkel bij jezelf uitknijpt, dan is er een kans dat de pukkel als het ware naar binnen slaat, waardoor de kans groot is dat er een litteken ontstaat. Vraag dus aan een ander, bij voorkeur een huidtherapeut of schoonheidsspecialist, om de pukkel voor je uit te drukken. 

Littekenvorming behandelen

Je kan littekens behandelen met een dermaroller dit is een roller met hele kleine naaldjes erop. Hiermee kan de huid opnieuw ‘getraumatiseerd’ worden, waarna je huid er mooier uit komt te zien. Voordat je de dermaroller gebruikt, reinig je goed je gezicht en is het aan te raden om een vitamine C serum te gebruiken.

Vitamine C vermindert de roodheid van de huid. Vervolgens rol je flink met de roller over je gezicht. Het is belangrijk om niet ‘zomaar’ ergens een dermaroller te kopen, maar echt enkel de dermaroller van het merk ‘dermaroller’. Andere rollers zijn namelijk niet gecertificeerd en kunnen meer schade toebrengen aan je huid. 

Delia raadt in haar video ook het gebruik van een litteken gel aan. Litteken gel kan littekens voorkomen, maar helaas niet genezen. Als je hardnekkige littekens hebt, kan je voor behandeling terecht bij een huidtherapeut. 

 

Rate this post

1 gedachte over “Acne op het gezicht”

Reacties zijn gesloten.