Acne op de rug

Acne op de rug

De rug is één van de plekken waar acne regelmatig voorkomt, 30% van de vrouwen met acne, heeft het ook op haar rug. Vooral bij jongeren komt acne op de rug en schouders regelmatig voor, meestal wordt de acne minder rond de 25 jaar. Bij 15% van de vrouwen kan de acné nog wel eens langer aanhouden. Acne op de rug is over het algemeen goed te verbergen, maar toch kan het erg vervelend zijn. Niet alleen wordt het in de zomer een stuk lastiger te verbergen, het kan ook pijn doen of jeuken. Het bestrijden van acne op de rug is ook lastiger dan acne in je gezicht. 

Er zijn verschillende vormen acne. Hieronder zullen we de meest bekende vormen van acne beschrijven:

  • Acne vulgaris: dit is de meest voorkomende vorm van acne. ‘Vulgaris’ staat voor ‘gewoon’. Deze acne kan voorkomen in een beperkte, gemiddelde en ernstige mate. 
  • Acne conglobata: deze acne komt vooral bij mannen voor en blijft ook vaak na het 20e levensjaar nog aanwezig. Vaak is de acne erger op het lichaam, dan in het gezicht. Kenmerken van deze vorm van acne zijn de grote onderhuidse knobbels en met pus gevulde abcessen. Deze vorm van acne laat vaak littekens achter.
  • Acne inversa: deze puistjes komen voor op ‘ongewone’ plekken, zoals de billen, de oksels en de liezen. Deze vorm van acne komt vaak voor na het 20e levensjaar.

In dit artikel zullen we verder ingaan op de oorzaak en de behandeling van acne en de mogelijke pigmentvlekken/littekens die achterblijven. 

TIJDELIJKE ACTIE! Download het gratis E-book om vandaag nog van je puisten af te komen! Klik hier of op de afbeelding.

Oorzaak en behandeling van rug acne

In principe is de oorzaak van acne op je rug hetzelfde als acne op het gezicht. Het behandelen van acne op je rug is wat lastiger, omdat de huid daar dikker is, waardoor de acne hardnekkiger is. Daarnaast heb je meer talgklieren op je rug, waardoor de kans dat er puistjes ontstaan sowieso groter is dan op je gezicht. Tevens is je rug een plek waar je moeilijk bij komt, waardoor je het minder makkelijk goed kan verzorgen. Helaas is acne ook genetisch bepaald, dus heb je last van acne op je rug? Grote kans dat één van je ouders hier vroeger ook last van had. Hieronder zullen we verder ingaan op wat je kan doen om de rug acne te verminderen. 

Wat kan je zelf doen aan rug acne?

Al met al krijgt je rug iets meer te verduren dan je gezicht, je zweet namelijk ook nog eens meer op je rug. Tijdens het inzepen kom je vaak lastig bij alle plekken op je rug. De shampoo en conditioner resten die hierdoor achterblijven op je rug, kunnen de poriën blokkeren. Zorg er daarom voor dat je je rug goed afspoelt nadat je haren gewassen zijn. Wij raden aan om hiervoor een rugborstel te gebruiken, zoals deze.

Deze rugborstel zorgt ervoor dat je alle plekken op je rug goed kan reinigen en tevens verwijdert het direct dode huidcellen, door de silicone haartjes die erop zitten. Smeer je na het douchen lekker in met de bodylotion van Paula’s choice, waar salicylzuur in verwerkt zit. Deze crème maakt je huid zachter, werkt ontstekingsremmend en voorkomt rode bultjes. Kom je er zelf niet bij? Vraag dan je partner/medebewoner om je even in te smeren. 

Naast dat je ervoor moet zorgen dat je je rug goed reinigt, is het ook van belang dat je schone kleding draagt en je beddengoed regelmatig verschoont. Zorg ervoor dat je wat ruimere kleding draagt, want door wrijving met kleding kan de acne gaan bloeden. Dit komt doordat de puistjes open schuren, waardoor de kans op littekenvorming vergroot. 

Bezoek aan een huidtherapeut

Al het bovenstaande al geprobeerd en nog steeds last van rug acne? Maak dan eens een afspraak bij een huidtherapeut. Een huidtherapeut kan een dieptereiniging doen, waardoor de puistjes en mee-eters verwijderd worden. Waarschijnlijk zal je daarna een peeling krijgen, om te voorkomen dat er weer mee-eters en puistjes zullen ontstaan. 

Video van ervaringsdeskundige Jennifer

Nu je al wat handvatten gekregen hebt, is het wel leuk om een filmpje te gaan kijken. Dit is één van de best bekeken YouTube filmpjes over rug acne, waarin Jennifer je uitlegt wat zij heeft gedaan om haar rug acne te behandelen.

Jennifer heeft roaccutane geslikt, dit kan je op recept bij de huisarts krijgen als je last hebt van ernstige acne. Haar acne in haar gezicht nam hierdoor wel af, maar na een jaar na de kuur kreeg zij last van rug acne. 

In de video beschrijft Jennifer welke aanpassingen/verzorgingsproducten haar rug acne hebben doen verdwijnen, ik zal ze hieronder voor je beschrijven: 

Tips van Jennifer; betere hygiëne en het gebruik van verzorgingsproducten

Jennifer douchte zichzelf niet elke dag, zij is zich elke dag gaan douchen, het liefst direct na het zweten. Daarnaast verschoonde zij haar bed zeer onregelmatig, soms maar 1x in de 2 maanden. Zij is haar beddengoed elke 2 weken gaan verschonen.

Jennifer gebruikt epsom zout in haar bad, 1x in de week. Zij doet een kopje zout per keer bij haar bad en blijft ongeveer een half uur in bad liggen. Epsom zout kan rode huid, irritaties en jeuk verminderen. 

Daarnaast heeft ze ook geurloze zeep gekocht, zij gebruikt een cream bar van Dove, die helaas niet te koop is in Nederland. Waar zij bij de aankoop van de zeep op gelet heeft, is dat het een hypoallergene, geurloze zeep was. Wij hebben deze zeep als vervanging gevonden.

Tot slot raadt Jennifer ook de Neutrogena Body Clear Wash Grapefruit aan. Dit product zal je ongetwijfeld al tegen zijn gekomen in je zoektocht naar oplossingen tegen acne. Helaas is dit product niet in Nederland te koop, dus wij hebben deze ook nog niet getest. In Amerika is dit product bij de drogist te koop, voor een klein prijsje. Als je deze wil proberen, zal je er wat geld voor over moeten hebben, er zijn wel wat shops die dit product naar Nederland verzenden, maar dan ben je wel wat meer geld kwijt. Dus; gaat er een familielid/kennis/collega naar Amerika? Vraag dan zeker aan diegene om dit product voor je mee te nemen!  

Pigmentvlekken of littekens na acne op de rug

Acne kan pigmentvlekken achterlaten als de ontsteking verdwenen is. Dit is vaak een donkerrood of bruin vlekje, de kleur van het vlekje is afhankelijk van de huidskleur. Heb je een lichte huid? Dan krijg je een rood vlekje te zien nadat de ontsteking verdwenen is. Bij een donkere huidskleur een bruin vlekje. Mensen met een donkere huidskleur zijn gevoeliger voor het krijgen van deze pigmentvlekken. Na een half jaar tot een jaar verdwijnt dit pigmentvlekje vanzelf. Als je hebt gekrabbeld aan de acne, of zelf hebt geprobeerd om de puistjes uit te drukken, dan heb je een grote kans op littekens. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen, zorg er dus ook voor dat je niet zelf gaat knijpen aan de acne. 

Heb je na een jaar nog steeds pigmentvlekken? Of stiekem toch geknepen, waardoor littekens zijn ontstaan? Huidtherapeuten hebben hier diverse behandelingen voor, dus neem in dit geval zeker contact op met een huidtherapeut bij jou in de buurt!

Rate this post