Acne en hormonen

De anticonceptiepil en acne

Last van acne door hormonen? Acne ontstaat als eerst tijdens de puberteit, door de puberteit ontstaan er bepaalde hormoonspiegels en hierdoor worden de talgklieren aangetast. Gecontroleerde hormoonspiegels kunnen acne-uitbarstingen voorkomen. Een fluctuerend hormoonniveau is van invloed op het ontstaan van acne. Bij vrouwen zijn dit de puberteit, een zwangerschap en de menopauze. De anticonceptiepil is in staat om hormonen onder controle te houden en wordt dus door velen gebruikt als hulpmiddel tegen acne.

Risico’s bij het gebruik van de anticonceptiepil

Er zijn vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken als behandeling tegen hun acne. De anticonceptiepil kan gezien worden als een tijdelijke oplossing bij het voorkomen van acne. Het is goed om je te realiseren dat als je stopt met de pil, de acne gewoon weer terugkomt. Daarnaast heeft het gebruik van de anticonceptiepil niet voor iedereen het gewenste effect. Bij sommigen wordt de acne alleen maar erger door het gebruik van de anticonceptiepil. Waarschijnlijk heb je dan een pil geslikt met een hoge androgene werking en dit bevordert juist de aanmaak van talg. Ook de prikpil, het hormoonstaafje en een spiraal hebben een androgene werking en kunnen de acne juist verergeren. Als je met de anticonceptiepil je acne wil laten verminderen, dan moet je op zoek gaan naar een pil die het progestageen drospirenon bevat, deze hebben een anti-androgene werking. 

Het grootste risico bij het gebruik van de anticonceptiepil als behandeling van acne is volgens ons het verwachtingsmanagement; je gebruikt een tijdje de pil en ziet geen acne-uitbarstingen meer, waardoor je denkt dat je van acne af bent. Je zal echter zien dat de acne weer tevoorschijn komt als je stopt met de pil. Om deze reden zouden wij de anticonceptiepil niet willen aanraden als je last hebt van acne. Er zijn diverse manieren om acne op je gezicht of lichaam te behandelen, onze voorkeur gaat uit naar de methodes zoals beschreven in de hiervoor genoemde artikelen. De anticonceptiepil brengt namelijk ook veel bijwerkingen met zich mee en aangezien het toch geen structurele oplossing biedt, kan je je afvragen of dat het waard is. 

Zwangerschap en acne

Dat een zwangerschap veel voordelen met zich meebrengt is een feit; hállo volle haardos en zwangerschapglow. Die glow wordt veroorzaakt door een verhoogde talgproductie en dat is nou nét wat ook de oorzaak van acne is.De verandering in je hormoonspiegel zijn vooral de eerste 3 maanden hoog, waardoor de kans groter is dat je in deze periode meer acne krijgt. 

Zwangerschapsacne behandelen

Voor het behandelen van zwangerschapsacne, kan je gebruik maken van de adviezen zoals beschreven in het artikel ‘acne in het gezicht’. Echter, wees alert op het feit dat je tijdens de zwangerschap bepaalde producten niet mag gebruiken. Sommige ingrediënten worden namelijk door je lichaam opgenomen, zodra je het op je huid smeert. De volgende ingrediënten kan je tijdens de zwangerschap/borstvoedingsperiode beter vermijden:

  • Vitamine A producten (retinol) moeten vermeden worden tijdens de zwangerschap/borstvoedingsperiode. 
  • Producten die hydrochinon bevatten.
  • Benzoylperoxide (heel populair ingrediënt voor de behandeling van acne)
  • Salicylzuur (vaak aangegeven met BHA). Je kan tijdens de zwangerschap het best gebruik maken van een AHA product.

 

Rate this post