Acne behandeling

Acne komt veel voor, bijna iedereen heeft er ooit wel eens last van gehad. Met name gedurende de pubertijd hebben veel mensen er last, daarom noemt men acne ook wel jeugdpuistjes. Dit soort puisten kunnen op vele plekken op het lichaam voorkomen en gaan in vrijwel alle gevallen vanzelf weer weg.

Wat is acne eigenlijk?

acne behandelingAcne ontstaat doordat de huid rond de talgklieren ontstoken raakt. De talgklieren worden groter, maken meer talg, huidsmeer, aan. Soms wordt er zoveel talg aangemaakt dat de talgklier verstopt raakt. Veelal treedt er dan een ontsteking op, wat resulteert in een puistje dat gevuld is met pus, een puspuist. Dit soort puisten kunnen op vele plekken op het lichaam voorkomen, in het gezicht, de nek en de rug. In de meeste gevallen zijn het pubers die last krijgen van dit soort puisten, maar acne kan ook bij jongere en oudere mensen ontstaan. De hormoonhuishouding heeft in de meeste gevallen een grote invloed.

Er zijn vele verschillende oorzaken, maar nog meer misvattingen over het ontstaan van jeugdpuisten. Wetenschappelijk is het niet aangetoond dat dit soort puisten ontstaan door voedsel. Je hebt misschien wel eens gehoord dat vet vlees, friet en chocolade jeugdpuisten veroorzaken. Daar is tot op heden geen enkel wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Ook heeft persoonlijke hygiëne geen enkele invloed op het ontstaan van jeugdpuistjes. Zweten, stress en spanning lijken geen invloed te hebben op het ontstaan van jeugdpuisten.

Baby acne

baby acneOok bij baby’s kunnen verschillende vormen van acne ontstaan. In de meeste gevallen is het niet iets om je direct zorgen over te maken, 70% van alle pasgeboren baby’s krijgen te maken met baby acne. Veelal worden gerstekorrels bij baby’s verward met jeugdpuistjes, Er zijn verschillende soorten, de meeste gaan binnen enkele dagen of weken vanzelf weer weg. Je kan op deze pagina meer lezen over dit onderwerp.

Acne behandeling

Wie last heeft van puisten, wilt daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Veel mensen denken dat uitknijpen de beste en snelste manier is. Je hebt het waarschijnlijk al vele keren gehoord, knijp puisten nooit uit. Zeker bij jeugdpuisten is het ten zeerste af te raden om deze uit te knijpen. Door een jeugdpuist uit te knijpen ontstaat er een open wondje. Als deze open wond niet goed geneest, ontstaan er acne littekens. Verwijder dus nooit zelf een jeugdpuist door deze uit te knijpen. Je loopt dan het risico om langdurig met littekens rond te lopen.

Er zijn vele fabels over middeltjes die helpen om van puisten af te komen. Rozen water, tandpasta, zou volgens velen echt helpen. Ook zonnebaden of een zonnebank zou helpen.  Het enige wat helpt in het geval van zonnen is dat de puistjes minder opvallen, omdat je huid iets donkerder wordt. Eigenlijk zijn er maar twee middelen die echt helpen.

Acne creme

Er is een speciale creme, die benzoylperoxide bevat. Door het gebruik van een creme met benzoylperoxide zal de opperhuid zachter worden. Daarnaast remt het de ontsteking en dood het bacteriën. Acne creme is vrij te verkrijgen, je kan het dus kopen zonder doktersvoorschrift. Helaas wordt deze creme niet vergoed door ziektekostenverzekeraars. Het is een uitstekend middel als je geen geen extreme last hebt van puisten.

Medicijnen

Heb je last van extreme acne? Ga dan naar de huisarts! Het is niet raadzaam om zelf zalfjes en dergelijke uit te proberen als je er echt last van hebt. De huisarts kan verschillende middelen voorschrijven of je doorverwijzen naar een dermatoloog. Er zijn verschillende medicamenten die echt helpen, maar ze zijn alleen te verkrijgen op voorschrift van een arts. Enkele van de middelen die een arts kan voorschrijven zijn:

  • Adapaleen creme
  • Tretinoïne creme
  • Antibioticum (werkt tegen de ontsteking)
  • Isotretinoïne (zwaarste middel, tabletvorm)
4.7/5 - (7 stemmen)

1 gedachte over “Acne behandeling”

Reacties zijn gesloten.